Desarrollo urbano Tavarede. Figueira da Foz.

Runner-up.

Concurso “Europan 8 European Urbanity and Strategic Projects”.

SEEDS

If we want to make the site become a comfortable living, working and recreational area, we shall have to carry out a full project for the whole limit of the village, combining natural and urban landscape. On the one hand, we find a huge agricultural site, but on the other hand, the city needs to grow, and build its new edge.

For this reason, we decided to study an urban development plan that gives a solution to this limit issues. How should we build with these particular conditions? We believe that the project for Tavarede must be at the same time an urban action and a landscape operation, avoiding random plots, and accumulation of partial designs and different logics.

The position of the new proposal in the territory is around the level +10. This level was the point of departure of our radials streets, which connect the old village and the park. The hill of the streets give us an opportunity of use it to blend the relationship of the intervention with the future urban park. Each section by the butterflied building has a different level. We use this difference of level to concentrate parking who unload the traffic in the Tavarede nucleus, sport control facilities, cultural and nature program and services and leisure.

Public space is understood as part of the landscape of Tavarede. We renounced to any attempt to bring it into a restrictive moralizing severity of the modern rational city planning, trying to increase the subjective experience of the user’s daily life in the city.

In general terms, we offer a new village that in its concerns, character and qualities, it is more identified with the site and has the capability in itself to relate deeply any newcomer to the essence of it. A landscape city that is better adapted to the decreasing stability and fugacity of man’s life. For the contemporary subject, landscape is one of the only references and identity in his nomadic life.

OCUPATION STRATEGY

PHASE 1

> Expanding the city shape into the Urban Park through natural extensions of the urban plan running downhill.

> Locating areas where to settle spot buildings in an “embracing the park” gesture. Places that will become poles for human activity and link spaces between natural and urban.

A residential area should be the result of all requirements made up on the new emergent lifestyles. Construction is understood as a firmly technological performance with the will to incorporate new instruments and systems. Housing is not only limited up on figurative problems or typological design, rather instead would assume another possible role much more linked to these landscape systems destined to organise this border space, this new village limit, in a both at a time natural and artificial cohabitation.

The whole house is thought as a catalogue of appliances that shape the organization by a simple combination of different functions. The system makes the personalization of the house possible.

The basic criterion adopted in the design of the B-buildings, is the systematic reduction of variables, constructional complexity, searching for increase the experience of these houses.  The façade of the building open to the park, have to offer a representative front of Tavarede. We propose to build it with new textile materials that come from the military industry. It could be reactive to the natural effects or with a camouflage quality.

PHASE 2

> Introducing a new axis (that will structure the growing area) brings us the chance to minimize the traffic load on the old-village and lighten its motorized vehicle density (relieving the bottleneck road situation), resulting in a more friendly-use area for pedestrians. The chance to develop a full new image for the area is directly involved in this “gesture”.

> New facilities related with each B-building use are “thrown” into the park as pieces of village issues integrated in nature, growing the link between urban and natural stronger. The plots around the new axis have several approaches to distribute the housings estates.

PHASE 3

> B-buildings are the starting point to introduce into the urban park leisure program.

New facilities are “thrown” into the park growing the link between urban and natural situation

Europan 8  Urbanidade Europeia e Projectos Estratégicos

Si queremos hacer del emplazamiento una zona agradable para vivir, para trabajar y para pasar los ratos de ocio, habrá que llevar a cabo un proyecto que abarque toda el área limítrofe de la ciudad combinando paisaje natural y paisaje urbano. Por un lado, hay una enorme zona agrícola pero, por otro, la ciudad necesita crecer y determinar su límite. Decidimos presentar un proyecto de desarrollo urbano global que solucionara esta dicotomía. El proyecto además de solucionar los pequeños problemas parciales, hace hincapié en una respuesta global: una intervención urbana y una operación paisajista al mismo tiempo.

Las zonas verdes se consideran parte del paisaje de Tavarede. Con el propósito de favorecer las vivencias diarias de los habitantes en la ciudad, hemos renunciado a considerar esas zonas como un elemento restrictivo y moralizante del urbanismo racional moderno. En términos generales, el proyecto ofrece una nueva ciudad en la que sus intereses, sus características y sus cualidades se identifican con el emplazamiento y lo relacionan con el recién llegado: una ciudad paisajista que se adapta mejor a la falta de estabilidad y a la fugacidad de la vida humana. Para el sujeto contemporáneo, el paisaje es uno de sus escasos puntos de referencia y seña de identidad de su vida.

Estrategia

Fase 1

Expandir la ciudad hacia el parque urbano a través de las pendientes naturales. Partiendo de la cota constante de circunvalación del pueblo las calles que discurren hacia el parque mantienen su cota, separando así los edificios-mariposa del terreno y dejando lugar para programas de ocio territorial; o descienden hasta la cota del parque, enmarcando zonas de parque más ligado a ocio y disfrute del propio pueblo.

Situar los edificios-mariposa intentando «abrazar el parque». Estos edificios se convertirán en polos de actividad humana y en espacios de unión entre lo natural y lo urbano.

La vivienda no solo queda limitada a problemas figurativos o tipológicos, sino que desempeña un papel más vinculado a sistemas paisajísticos destinados a ordenar este espacio limítrofe, en una coexistencia entre lo natural y lo artificial. La vivienda se concibe como un catálogo de dispositivos que conforman su organización mediante una sencilla combinación de funciones diferentes. Este sistema hace posible que la vivienda se personalice. El criterio básico adoptado en el diseño de los edificios en forma de mariposa es la reducción sistemática de variables, de complejidad estructural, en un intento por aumentar las vivencias dentro de las viviendas.

Fase 2

La introducción de un nuevo eje, que estructurará la nueva área, reducirá la densidad de vehículos y el tráfico sobre la ciudad vieja, aliviando la situación de cuello de botella de la vía y creando una zona más agradable para los peatones. Desarrollar una imagen completamente nueva para esta zona está directamente relacionado con ese gesto.

Fase 3

Los edificios en forma de mariposa son la puerta de entrada a las actividades lúdicas del parque urbano. Las nuevas instalaciones se «añaden» al parque consolidando la relación entre lo urbano y lo natural.

Se procede a la consolidación de las zonas degradadas del interior del municipio, como la plaza central o la calle principal que pasa a ser ahora peatonal.

 

Créditos:

Arquitecta: Fermina Garrido

Colaboradores: Sergio Castillo y Javier Chicharro

2005